ЕКЗИСТЕНЦІАЛІЗМ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ (ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ) - Радул, Валерій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті зроблено спробу порівняти, який із наукових напрямів – екзистенційний чи діяльнісний – має більш ефективні можливості впливу. Сьогодні поміж дослідників відбувається дискусія щодо того, які впливи доцільні для комфортного існування людини. Так, одні вважають, що більш спокійною, неподразливою є ситуація, коли людина зазнає мінімальної кількості таких впливів. Інші дотримуються думки, що для ефективного розвитку індивіда необхідні більш активні впливи. Проаналізовано певні особливості кожного із названих напрямків у науці. В екзистенційному напрямку акцентовано увагу на унікальності буття людини. У діяльнісному будь-яка діяльність індивіда, навіть та, що здійснюється ним строго для себе, передбачає його залучення до соціального поля, функціонування його в системі суспільних відносин.