ПОНЯТІЙНО-ТЕРМІНОЛОГІЧНА СИСТЕМА ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Сухомлинська, Ольга (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті розглядається питання номінації і тлумачення терміносистеми педагогічної науки з часу звернення дослідників до цього питання, тобто починаючи з 1960-х рр. і донині. Автором здійснено наукознавчий підхід, в рамках якого аналізуються праці, присвячені як історичним, так і сучасним аспектам розгляду педагогічної термінології в контекстах педагогічної науки і мовознавства. Розкрито оцінку українськими дослідникамилексикологами історії розвитку і сучасного стану вітчизняної педагогічної терміносистеми. Виявлено, що українські мовознавці в своїх лексикологічних розвідках приділяють достатню увагу питанням історії та сучасного стану педагогічної термінолексики, вживаній в педагогічній літературі, включаючи і характеристику довідкової літератури – педагогічних словників та енциклопедій. Предметом аналізу автора стали праці дослідників-педагогів, які аналізують термінологію педагогічної науки, її позитивні й негативні аспекти в їх діахронному і синхронному вимірах. За відсутності у сучасному науковому дискурсі диференційованого підходу проведено співставний аналіз позицій радянських, російських і українських авторів, які і до сьогодні перебувають в єдиному вітчизняному дослідницькому полі. Відзначено, що основним каналом збагачення понятійно-термінологічного апарату педагогічної науки є сучасна освітня практика, яке не проходить відповідної експертної оцінки з боку фахівців, а відразу ж поповнює педагогічну терміносистему. З’ясовано, що творча спадщина відомих вітчизняних педагогів, їхня оригінальна понятійнотермінологічна лексика знаходиться поза науковими зацікавленнями сучасних українських дослідників. Натомість спостерігається активне створення неологізмів, переважно англомовних, нових двослівних чи багатослівних термінів, особливо часто при описі нових форм і методів навчання і виховання, а також в кваліфікаційних роботах. Здійснено загальний висновок про необхідність посилення уваги до досліджень з історії та сучасного стану педагогічної терміносистеми як важливого складника розвитку педагогіки. Наявність української загальнопедагогічної довідкової літератури – словників та енциклопедій, – їхнє термінологічне наповнення також потребує окремого аналізу, адже розвиток вітчизняної педагогічної науки надає достатньо матеріалу для створення унормованої й систематизованої її терміносистеми.