АКМЕОЛОГІЧНА ВЗАЄМОДІЯ УЧАСНИКІВ ІНКЛЮЗИВНОГО ПРОЦЕСУ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Шаповалова , Тетяна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2021)
У статті охарактеризовано передумови створення і впровадження інклюзивного освітнього середовища в умовах закладів вищої освіти в Україні. Виявлено протиріччя між наявністю нормативно-правової бази, що регулює процес отримання вищої освіти студентами з особливими освітніми потребами та відсутністю відповідних фізичних, психологічних умов для реалізації права на освіту, протиріччя між існуванням тенденції до інтеграції освітнього процесу та необхідністю індивідуалізації освітнього процесу. Визначено, що стан розвитку інклюзивної освіти в Україні характеризується недостатньою розробленістю соціальних і акмеологічних механізмів взаємодії ключових фігур освітнього процесу. Охарактеризовано види інклюзивного навчання, які впроваджують заклади вищої освіти. Розглянуто досвід імплементації інклюзивної освітньої політики Національного університету «Львівська політехніка» та Університету «Україна». Представлено авторську розробку моделі акмеологічної взаємодії учасників інклюзивного процесу в інклюзивному освітньому середовищі та розтлумачено критерії і показники оцінки взаємодії учасників інклюзивного процесу в інклюзивному освітньому середовищі. Виявлено, що серйозною перешкодою запровадження інклюзивної вищої освіти в Україні є брак фінансових можливостей університетів: відсутнє облаштоване середовище, не існує спеціальних програм, які спрямовані на таке навчання. Зроблено висновки щодо важливості акмеологічної взаємодії учасників інклюзивного процесу в інклюзивному освітньому середовищі, яка полягає не тільки в покращенні становища студентів з особливими освітніми потребами, але й у створенні позитивних аспектів соціального розвитку в цілому.