ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ ДО ВСТУПУ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Поліщук , Олена (Соціальна робота та соціальна освіта, 2021)
У статті розглянуто феномен соціально-психологічної готовності старшокласників до вступу до закладів вищої освіти, оскільки він є актуальним як для окремої особистості, так і для суспільства в цілому. Випускникам закладів загальної середньої освіти належить вступити в нові соціальні відносини, що вимагає наявності необхідного і достатнього рівня знань для успішного засвоєння освітньо-професійної програми у закладі вищої освіти; здатності адаптуватися до нових життєвих обставин і обрати шлях професійного розвитку. Мета статті полягає у визначенні рівня сформованості соціально-психологічної готовності старшокласників до вступу до закладів вищої освіти. Намічено подальші кроки щодо формування соціально-психологічної готовності старшокласників до вступу до ЗВО. Використано різні методи дослідження: теоретичні – аналіз психолого-педагогічних джерел із досліджуваної проблематики; емпіричні – анкетування для визначення сформованості уявлення про світ професій та самовизначення особистості, методику діагностики особистості на мотивацію до досягнення успіху Т. Елерса, методику «Мотиви вибору професії» Р. В. Овчарової, методику «Готовність учнів до вибору професії» В. Б. Успенського. У дослідженні взяли участь 200 старшокласників.