СОЦІАЛЬНЕ ПРОЄКТУВАННЯ ЯК ТВОЧИЙ ПРОЦЕС - Коляда , Тетяна; Коляда , Назарій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2021)
У статті розглянуто сутність понять «проєкт», «проєктування», «соціальний проєкт», «соціальне проєктування». Соціальне проєктування розуміється як творчий процес соціальної дійсності на чолі з людиною. Уточнено, що всілякі соціальні формування неможливо створити та реалізувати без людини, її ініціативної творчої роботи, одним із результатів якої і є соціальне проєктування. Автором визначено, що соціальне проєктування спрямоване на всі види діяльності людини, проте лише за інноваційного погляду та системного творчого підходу можливе оптимальне проєктування суспільних явищ і процесів. Розглянуто наявні підходи до класифікації соціальних проєктів, визначено і узагальнено ознаки соціальних проєктів: цілепокладання, інноваційну, часову, територіальну, соціально-детерміновану, соціально-інституційну, ресурсну, організаційну, соціально-інформаційну.