СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ГЕНДЕРНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Мельник, Тамара (Соціальна робота та соціальна освіта, 2019)
У статті представлено аналіз становлення та розвитку гендерної політики в Україні, обґрунтовано нагальність гендерної проблематики і необхідність прискорення гендерних перетворень. Доведено потребу в стратегічному гендерному баченні і стратегічному мисленні. Досліджено гендерний ракурс нагальної проблеми міграції в Україну та еміграції; розкрито особливості національного і релігійного компоненту у формуванні й функціонуванні гендерних відносин; у формуванні гендерної ситуації в умовах кризи українського суспільства, що потерпає від революційних стресів і атмосфери воєнного насильства. Жінка все активніше виступає як творець, як діячка, як партнер чоловіка в перетвореннях, які раніше пов’язувалися в основному з діяльністю чоловіка. Порівняльний аналіз становища жінки і чоловіка в Україні з іншими країнами засвідчує, що українське суспільство обнадійливо включене в світову гендерну революцію. Гендерна революція не є локальна. Вона магістральна. Охоплює весь магістральний світ. Вся ажіотація щодо статевого партнерства відбувається навколо неї, бо вона звільняє жінку від гнітючої несправедливості і насильства, перебування її в ролі «другої статі». Україна потребує напрацювання Стратегій гендерного розвитку, які мають передбачати вимір становища жінок і чоловіків як рівноправних партнерів з позиції гендерної перспективи. Відкидання гендеру, що має місце в українському суспільстві навіть серед окремих політиків і державотворців, є не що інше як політична диверсія. Сьогодні гендерна структура перебуває в стані потрясінь під впливом сучасних військових дій, окупації українських територій, що несуть нові потрясіння, внутрішню перебудову гендерних відносин і пошук жінками шляхів розв’язання повсякденних проблем.